Jäsenhuone|Työhuone

ELL Maria Pyykönen luennoi ratsuhevosen rasitusvammoista 14.10.2018

19.10.2018

Kangasalan Ratsastajat järjesti 14.10.2018 ELL ja GP-tason kouluratsastaja Maria Pyykösen luennon aiheesta "Ratsuhevosen rasitusvammat ja kuntoutus". Luento keräsi 60 osallistujaa Kangasalan lukiolle kuulemaan ja keskustelemaan vilkkaasti aiheesta.

Luennon aikana Maria esitteli ratsuhevosen tyypillisimmät rasitusvammat eläinlääkärin ammattitaidolla ja kilparatsastajan kokemuksella. Maria käsitteli vammojen tyypillisiä syntymekanismeja ja kuntoutuksessa huomioitavia asioita, kuten liikutuksen aloittamista, erilaisten pohjien sopivuutta eri vammatyypeille ja muita kuntoutusta tukevia hoitoja.

Maria korosti vammojen ennaltaehkäisyä ja erityisesti riittävän palautumisen tärkeyttä. Maria kehotti suunnittelemaan sekä harraste- että kilpahevosille säännöllisiä palautumisjaksoja viikko-, kuukausi- ja vuositasolla. Palautumista edistää kaikenlainen muu liikunta ja liikkuminen, mikä tuo vaihtelua ratsun normaaliin liikkumiseen ja treeniin: palautumista voi edistää esimerkiksi kevyemmällä työskentelyllä, maastoilulla ja juoksuttamisella.

Palautumisen lisäksi Maria kehotti opettelemaan oman ratsun jänteiden ja lihaksiston normaalituntuman "ulkoa". Harjauksen yhteydessä voi sivellä ja tunnustella hevosen lihakset ja jänteet kauttaaltaan. Kun tätä tekee säännöllisesti, voi alkavatkinmuutokset huomata todella nopeasti.

Näillä eväillä kohti uutta talvikautta!